W dobie produkcji przemysłowej i nowych technologii mało jest takich miejsc, w których zatrzymał się czas, w których pielęgnuje się tradycyjne, sprawdzone, domowe receptury. Jednym z takich miejsc jest powstała w latach 60-tych ubiegłego wieku piekarnia w Bukowcu Opoczyńskim. Zapach prawdziwego chleba prosto z dawnego pieca oraz obłok mąki unoszącej się jeszcze w powietrzu tworzą magię „Białego Młyna".
Obecny właściciel, Pan Tomasz Stempniak, przybliżył nam historię powstania piekarni i zapoznał z procesem produkcji pieczywa, które na co dzień gości na naszych stołach. Jednogłośnie stwierdziliśmy, że zawód piekarza wymaga dużej odpowiedzialności i precyzji. Dobrze, że załogę piekarni stanowią pracownicy z wieloletnim doświadczeniem, a niektórzy wręcz z ogromną pasją. Niestety nie bardzo jest komu przekazywać tajniki powstawania dobrego smaku oferowanych wypieków, bo młodzi ludzie nie chcą kształcić się w tym pięknym, choć wymierającym fachu. Tym bardziej zachęcamy do związania swojej zawodowej drogi z piekarnictwem i wpisania się w historię tego niezwykłego miejsca.
Opis zdjęcia; Zdjecie przedstawia piekarnie w Bukowcu Opoczyńskim
Nagłówek
Aktualności
Повернутися